GAL Csirkeporc-komplex
GAL Csirkeporc-komplex - 60 adag Hidrolizált (enzimatikusan előemésztett) csirkeporc-kivonat, mely II-es típusú kollagénen felül a porcot alkotó egyéb összetevőket, hialuronsavat és kondroitin-szulfátot (valamint más aminoglikánokat) is tartalmaz természetes módon, azaz nem hozzáadva. Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépd túl! A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot. Gyermekek elől elzárva tárolandó. Szállítási információk |
|
Átlagos értékelés: | Nem értékelt |
Szerezhető hűségpontok: | 0 |
|
Leírás és Paraméterek
Az emlősök szervezetét felépítő fehérjék legnagyobb részét kollagéntípusú fehérjék adják, hiszen a bőr, a csont, az ízületek, az erek, a kötőszövetek és különböző szervek jelentős részét ezek alkotják.
A kollagéntermékek csoportosítása egyszerűbb, csak 3 fő típus van:
1. I-es típusú kollagént tartalmazó termékek (zselatin és kollagén peptidek)
Gyakran I+III-as típusúnak jelölik, mivel az I-es mellett mindig van kevés III-as típus is. Bőrből és/vagy csontból állítják elő. Ez egy univerzális kollagéntípus, amely nemcsak az ízületekre, de a bőrre, hajra, körömre, bélflórára, bélnyálkahártyára, csontozatra, izomzatra is jó hatású. Valójában az lenne az ideális, ha a fehérjebevitelünk harmada kollagénből származna (csontleves, bőr, körömpörkölt, pacal, kocsonya, stb).
I-es típusú kollagén-termékek a zselatin és a hidrolizált kollagének, avagy kollagén-peptidek. A zselatin alig van előemésztve, rendkívül nehezen emészthető óriásfehérje , míg a kollagén-peptidek jobban elő vannak emésztve (hidrolizálva), azaz emészteni sem kell.
2. Nem denaturált, és emésztés során sem denaturálódó II-es típusú kollagén
Gyakorlatilag nyers porcok, Ide tartozik az UC-II, ami az első ilyen alapanyag volt, és a legtöbb klinikai vizsgálat is erről van. Az ismeretünk szerint jelenleg az UC-II-n kívül csak egy másik hasonló típusú alapanyag létezik a piacon. Mindkettő csirkeporcból van előállítva.
Hatásaik az ízületekre specifikusak.
3. Részben hidrolizált porckollagén-mátrix vagy porc extracelluláris mátrix
Az ide tartozó alapanyagok gyakorlatilag a porcok teljes extracelluláris mátrixát tartalmazzák, azaz nemcsak a II-es típusú kollagénfehérjét, hanem egyéb aminoglikánokat (főleg kondroitin-szulfátot) és hialuronsavat is Gyakorlatilag egy kíméletesen, lassú tűzön elkészített, porcból készült leveshez lehet leginkább hasonlítani. Annak standardizált, ellenőrzött, instant koncentrátuma ez, ha úgy vesszük.
A piacon létező alapanyagokat sertés-, marha-, hal- vagy csirkeporcból nyerik, illetve létezik egy tojáshéj-belső membránjából nyert változat is.
Ezek is elsősorban az ízületekre hatnak (ízületi folyadék-fokozás + közvetlen építőanyag), azonban hialuronsav-tartalmuknál fogva a bőrre is van némi jó hatásuk, ha nem is akkora, mint az I-es típusú kollagénnek.
A Chondractiv® néven jegyzett francia alapanyagot kizárólag csirkeporcból állítják elő. Mivel csak csirkeporcból van, ezért Neu5Gc mentes is a termék.
Mikor melyik kollagén terméket érdemes alkalmazni?
Amennyiben bőrünk, hajunk, körmünk, bélrendszerünk vagy az öregedés lassítása (lásd: Szabó Gál Bence - A kollagénekről) a célunk, akkor egyértelműen valamelyik I-es típusú kollagént érdemes választani.
Amennyiben kifejezetten az ízületeink miatt szeretnénk kipróbálni, akkor is elsőre a kollagén-peptideket javasoljuk, esetleg a GAL Bio-Curcumin Forté-val kiegészítve. Azért, mert a kollagén peptidek is, ahogy - teljesen más mechanizmusokon keresztül - a kurkuma is jó az ízületekre, azonban rengeteg egyéb pozitív hatásuk is van a szervezetre, így ha ezek egyike vagy együtt elegendő volt a várt javuláshoz (2-3 hónap alatt kb.), akkor így jártunk a legjobban. Amennyiben nem, akkor érdemes kipróbálni az új Chondractiv® termékünket, vagy az UC-II-t. Illetve persze akkor is, ha a kollagén-peptidek és/vagy a kurkuma segített, de további javulást is várnánk.
Nagyon egyéni, hogy kinek melyik termék válik be, de általánosságban elmondható, hogy az UC-II autoimmun-eredetű (Rheumatoid arthritis) esetben lehet hatásosabb, míg a Chondractiv® inkább kopásos esetben vélhető jobbnak.
A maximalista megoldás természetesen az, ha mindháromféle kollagénterméket szedjük (+ GAL Bio-Curcumin Forte) és később hol ezt, hol azt hagyjuk el 1-2 hónapra (a Chondractiv®-val és UC-II®-vel kezdve, mivel azok csak az ízületekre jók). És ha az elhagyásukkal sem tér vissza a probléma, akkor maradni csak a kollagén-peptideknél (és/vagy kurkuminnál).
Fogyasztási javaslat: Napi 1,5 g (= 3 ml, avagy kb. 1 enyhén púpos teáskanálnyi) fogyasztását javasoljuk. Bármikor bevehető, étkezéskor vagy attól függetlenül (reggel éhgyomorra is), de legjobb sportolás előtt fél-1 órával, illetve problémás ízületek igénybevétele (pl. nagyobb séta) előtt fél-egy órával. Érdemes kevés folyadékban feloldva fogyasztani. Íze enyhe, de mivel nem semleges, javasoljuk az általad kedvelt ízű folyadékban feloldani (pl. gyümölcslé vagy víz egy kevés cukrozatlan kakaóporral, stb.) .
Összetevők